De kracht van positiviteit.

De kracht van positiviteit.

In de regio noord gaan we langzaam richting de zomervakantie. Dat merk je aan de leerlingen; ben ik over, kan ik nog iets herkansen of gewoon chill en toe aan de vakantie (of niet). Wat mij elk jaar rond deze tijd weer opvalt, is dat er dan iets bij sommige docenten, maar vooral op social media platforms voor docenten ontluikt wat niet des docents is (om het zo maar te zeggen): de leerlingen zijn het kwaad van de wereld en we zijn er bijna vanaf. Natuurlijk moet je het voor een groot deel zien als humor en dus met een korreltje zout nemen, maar niet voor iedereen en vanuit mijn baan in het basisonderwijs was ik dit niet gewend. Tijd om daar iets mee te doen, want zeuren en niets doen, is niet mijn ding.

Misschien niet geheel verbazingwekkend wil ik als eerste kwijt dat ik dol ben op mijn leerlingen en (ja, ik durf het best hardop te zeggen) de meeste leerlingen ook op mij. We werken hard, hebben het fijn samen, lachen samen en delen bijzondere momenten. Ik doe dit met veel plezier en dat geeft mij de energie om mij meer dan 100% in te blijven zetten. Natuurlijk zijn we allemaal aan vakantie toe aan het einde van het schooljaar. Juist in die laatste periode staat er vaak nog heel wat op de planning en moeten sommigen nog echt hard werken en jij als docent dus ook, maar nog steeds hou ik van mijn leerlingen en vind ik het jammer dat ik ze volgend jaar, door mijn overstap naar een andere school, niet mee kan nemen naar het volgende jaar.

Be The Love Generation

Met dit in mijn hoofd en hart vraag ik mij dan toch af waarom het dan zo cool is om leerlingen zo negatief te plaatsten? Deze leerlingen zijn ook iemands kind en voor de klas staan, moet je toch wel met liefde en geduld doen. Doe je dat niet dan kost het je meer dan het je oplevert, want negativiteit vreet energie. De reacties van sommige docenten op social media komen daarom soms erg hard bij mij binnen en er wordt daarbij ook nog weleens vergeten dat ouders ook mee kunnen lezen. Met dat in je hoofd moet je dan na de vakantie je kind weer met een veilig gevoel naar school sturen. So far dus voor ‘be the love generation’…

Laat positiviteit sterker zijn!

Als negativiteit aanstekelijk kan werken, dan moet positiviteit daarin toch sterker zijn. Want een lach boven frustratie/boosheid en liefde boven haat. Ik heb daarop besloten om juist de leuke en lieve reacties en berichten van mijn leerlingen te posten en de hashtag #mijnleerlingenzijndeleukste in te zetten. Je ontvangt wat je geeft en in mijn geval is dat liefde en waardering. Hoe leuk is het dan om te zien dat het werkt, want ja ja, collega’s nemen het over en ik zie nu in mijn Instastories dit soort berichtjes voorbij komen. Nog mooier, leerlingen steken elkaar hierin ook aan en daarmee verandert de relatie tussen de docent en leerling, wat (even vanuit mijn beroep gezien) enorm belangrijk is voor een goede ontwikkeling van de leerling.

Het is zeker absoluut cool to be nice en dus ook in het onderwijs!

Spread the love en liefs,
Soraya

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *